Peelingen

Wat is een peeling?

Bij een peeling wordt er een vloeistof op de huid aangebracht. Deze vloeistof bestaat uit één of meerdere zuren die oppervlakkig, middeldiep of diep in de huid een chemisch proces bewerkstelligen. We spreken van een chemische peeling, omdat de huidcellen veranderen wanneer ze in aanraking komen met een zure oplossing. Hierdoor kunnen zij niet meer functioneren en schilfert de huid af. Dode en beschadigde cellen worden vervangen door nieuwe gezonde cellen. Dit noemen we ook wel celvernieuwing. In een normale situatie vernieuwt de huid zichzelf in 28 dagen, naarmate we ouder worden duurt dit proces zelfs langer. Een peeling zorgt ervoor dat de huid zichzelf vernieuwt in 7 tot 10 dagen. Door deze snelle vernieuwing vervagen fijne lijntjes en pigmentvlekken, herstelt zonschade en wordt een grove huidstructuur verfijnd. Daarnaast maakt de peeling uw huid strakker, gladder en jonger!

Elk zuur heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, voor ieder huidtype is er een passend zuur beschikbaar. Chemische peelings zijn onder te verdelen in twee groepen, de AHA’s (Alpha Hydroxy Acid)/fruitzuren en de BHA’s (Beta Hydroxy Acids). AHA’s zijn wateroplosbare zuren zoals glycolzuur, melkzuur en appelzuur. 
Een AHA fruitzuurpeeling verweekt de kitsubstantie (lijm) tussen dode huidcellen in de bovenste huidlaag, dit heeft als resultaat dat de dode huidcellen makkelijker en sneller afschilferen. De huid wordt zichtbaar gladder, voller en meer effen van teint. 
BHA’s zijn oplosbaar in vet, zoals salicylzuur. Ze dringen diep door in de poriën, waar het talgverstoppingen kan verweken en oplossen. Een salicylzuurpeeling wordt dan ook vaak ingezet bij een vette, gecombineerde en acne huid.

Bij Huidpraktijk Dermadine kunt u terecht voor de peelingen van Lira Clinical. De peelingen van Lira Clinical zijn in te delen in oppervlakkige, middeldiepe of diepe peelingen. Er zijn verschillende peelingen mogelijk bij Huidpraktijk Dermadine, zoals glycolzuur, melkzuur, salicylzuur, trichloorazijnzuur (TCA), Jessner en combinaties van deze zuren.

Peelingen bij Huidpraktijk Dermadine in Barendrecht

Voor welke indicatie(s) is een peeling geschikt?

  • (Acne)littekens of (rest)acne
  • Zonbeschadiging of pigmentatieproblemen
  • Huidverslapping
  • Grove poriën of –huidstructuur
  • Huidveroudering (lijntjes en rimpels)
  • Vochtarme huid
  • Doffe, vale of verhoornde huid
  • Onzuivere huid
  • Rosacea

Wanneer is een peeling niet geschikt?

Een peeling is niet geschikt voor mensen met één of meerdere van de volgende contra-indicaties:

  • Niet gediagnosticeerde huidbeschadigingen.
  • Actieve eczeem/psoriasis in het te behandelen gebied.
  • Zwangerschap/Borstvoeding
  • Actieve herpes simplex (Koortslip)
  • (Virus)infecties (zoals Gordelroos, HIV, Hepatitis B/C)
  • Koorts
  • Actinische keratose, (huid)kanker of het gebruik van kankermedicatie.
  • Neiging tot overmatige littekenvorming.
  • Gebruik van Roaccutane in de afgelopen 6 maanden.
  • Gebruik van Retinoïden (waaronder vitamine A-zuur), Antibiotica of andere huidverdunnende medicatie in de afgelopen 4-6 weken.
  • Overgevoeligheid aspirine (bij het gebruik van salicylzuur).
  • Een permanente filler en/of botox behandeling ondergaan in het te behandelen gebied in de afgelopen 14 dagen.
  • Harsen en/of waxen in het te behandelen gebied in de afgelopen 14 dagen.
  • Een intensieve behandeling (microneedling, peeling, microdermabrasie, laser, IPL) ondergaan in het te behandelen gebied in de afgelopen 14 dagen.

Lokale contra-indicaties (hier wordt omheen behandeld):

  • Open wondjes/zweren
  • Geïrriteerd gebied
  • Verhoogde laesies (zoals moedervlekken, wratten, hemangiomen)

Na 1 behandeling krijgt de huid een enorme oppepper en zal er al resultaat zichtbaar zijn. Voor een optimaal behandelresultaat bij huidproblemen (zoals pigmentvlekken) zijn er meerdere behandelingen nodig. Gemiddeld zijn 4-6 behandelingen nodig met een interval van 2-3 weken. Vaak bestaat een kuur van peelingen uit verschillende peelingen die tijdens het behandeltraject worden opgebouwd. Meestal wordt er gestart met een oppervlakkige peeling om de huid te laten wennen en voor te bereiden om te eindigen met een diepe peeling.

Reinigen – Korte dieptereiniging 5min. – Voorbereiding – Peeling – Ph solution om de pH-waarde te neutraliseren en de huid te kalmeren – Vitamine C masker of Aloe vera masker of LED Therapie 20min. –  Retinol of Crème

Tijdens deze LIRA peeling wordt er één van deze peelingen ingezet aan de hand van uw indicatie: vitabrite, pumpkin, lactic (melkzuur), hydroxy (glycolzuur), sal pulp (salicylzuur) of jessner. Indien sal pulp of jessner peeling wordt ingezet zal het masker vervangen worden door een uitgebreide dieptereiniging van 15 minuten. De keuze uit een masker of LED Therapie wordt bepaald aan de hand van uw indicatie en behandelingsdoel.

Reinigen – Korte dieptereiniging 5min. – Voorbereiding – TCA Peeling (meerdere lagen indien mogelijk) – Retinol (of Crème)

Indien mogelijk, zal de behandeling afgesloten worden met Retinol, een oplossing op basis van vitamine A, om de peeling te versterken en het schilferingproces te versnellen door het stimuleren van de celdeling. 

De peeling bevat Trichloorazijnzuur, wat een versnelde celdeling veroorzaakt in de huid. Het is een diepe peeling en zorgt voor grote afschilfering van de huid. De peeling kan ingezet worden bij dieper gelegen indicaties als rimpels, grove poriën en/of huidstructuur, (acne) littekens en diepe pigmentatieproblemen.

Reinigen – Dieptereiniging 10min. – Voorbereiding – Peeling – Ph solution om de pH-waarde te neutraliseren en de huid te kalmeren – Retinol of Crème

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Peelingen kunnen vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering als er sprake is van acne(littekens) in het gezicht, dit valt onder acnetherapie.

In sommige gevallen wordt de peeling behandeling ook vergoed onder camouflagetherapie. Een peeling kan ingezet worden om ernstige (blijvende) ontsieringen in het gezicht en/of de hals, littekens en huidaandoeningen met kleurafwijkingen minder opvallend te maken. 

U heeft geen verwijzing nodig van een arts of medisch specialist, tenzij uw zorgverzekeraar daar om vraagt. De hoogte van de vergoeding voor deze behandeling en de eisen die de zorgverzekeraar stelt aan de vergoeding zijn per zorgverzekering verschillend.  In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).